Joliark_Tappen_Housing_Photo_Ext_6
Photo Credits: Joliark/Torjus Dahl


Having nourished an unfulfilled dream of his own doll’s house since boyhood, Per Johanson of Joliark has finally seen it take real shape in this metallic apartment complex on a former industrial site outside Stockholm.

The project comprises 44 dwellings organised within two volumes. A driving force in the design process has been the preservation of a pure and simple material expression. Rigorously composed meetings between wood, concrete and steel ensure the maintenance of a sense of whole.

Joliark_Tappen_Housing_Photo_Ext_1
Photo Credits: Joliark/Torjus Dahl

Joliark_Tappen_Housing_Photo_Ext_3
Photo Credits: Joliark/Torjus Dahl

Joliark_Tappen_Housing_Photo_Ext_4
Photo Credits: Joliark/Torjus Dahl

Joliark_Tappen_Housing_Photo_Ext_10
Photo Credits: Joliark/Torjus Dahl

The façade wraps around the structure like a protective cloak of galvanised steel sheet, an image emphasised by flush precision detailing. The thematic solidity of the project is juxtaposed by its western elevation where double height balcony compartments create the explicit oll’s house a esthetic. As a metaphor the doll’s house also relates particularly well to the legibility of the buildings, the internal arrangement manifesting itself clearly to the passer-by as the balconies define the scope of each dwelling.

Joliark_Tappen_Housing_Photo_Ext_2
Photo Credits: Joliark/Torjus Dahl

Joliark_Tappen_Housing_Photo_Ext_5
Photo Credits: Joliark/Torjus Dahl

The units are modularly assembled into a taller volume stacking 23 maisonettes and a shorter one where maisonettes and single storey apartments collaborate. A south facing communal garden separates the two metal clad buildings that are connected by a glazed circulation tower distributing access to the apartments by a system of balconies. Strategically positioned between the garden and the kitchen these access terraces become a natural place for social interaction.

Joliark_Tappen_Housing_Photo_Ext_9
Photo Credits: Joliark/Torjus Dahl

Joliark_Tappen_Housing_Photo_Ext_7
Photo Credits: Joliark/Torjus Dahl

The private zones of the apartments are set apart from the more public areas by straightforward means, collecting the bedrooms upstairs in the maisonettes or facing north in the single storey dwellings. Internal wall openings illuminate central spaces to generate a greater volumetric transparency without compromising the sense of privacy.

Joliark_Tappen_Housing_Photo_Ext_Wood_1
Photo Credits: Joliark/Torjus Dahl

Openness is a common theme throughout, blurring the boundaries between inside and outside. The cast fin walls framing the balcony compartments continue internally as an exposed concrete wall. Natural stone slabs in the window ledges spill down on the floor where the heating is distributed via a stone frieze sitting flush with the timber boards. The wood in turn transcends the domestic realm to form a warm backdrop within the balconies.

Joliark_Tappen_Housing_Photo_Ext_Wood_2
Photo Credits: Joliark/Torjus Dahl

The seamless character of the snug metal envelope holding the project elements together has been achieved through meticulous technical solutions. Roof gutter and drainpipes have been carefully integrated into the surface, the galvanised fabric folds sharply over corners, tucks away window frames and pleats into a weather bar. Perforated sheet make up the metal balustrades and coats the freestanding escape towers to further the smooth material impression. The façade panels are welded to a framework that connects directly to the concrete wall, their rhythm harmonizing with the spacing of windows and is reflected in the glass pane arrangement of the main circulation tower.

Joliark_Tappen_Housing_Photo_Int_Concrete
Photo Credits: Joliark

Joliark_Tappen_Housing_Photo_Int_Corner
Photo Credits: Joliark

Joliark_Tappen_Housing_Photo_Int_Detail
Photo Credits: Joliark

Joliark_Tappen_Housing_Photo_Int_Materials
Photo Credits: Joliark

Joliark_Tappen_Housing_Photo_Int_Sofa
Photo Credits: Joliark

Joliark_Tappen_Housing_Photo_Int_Stairs
Photo Credits: Joliark

[vc_wp_text]

Project Data

Style  
Contemporary
Type  
Housing
Location  
Mariehäll, Stockholm, Sweden
Year  
2014 – 2015
Area  
5750 sqm
Architect  
Per Johanson (architect in charge), Stina Johansson, Amanda Hedman
Client  
Reinhold Gustafsson Förvaltnings AB
Photo Credits  
Joliark/Torjus Dahl (exterior), Joliark (interior)
Web
www.joliark.se[/vc_wp_text]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here